OrdetOgIsrael.dk Aktuelt http://www.OrdetOgIsrael.dk/ Nyheder da-dk OrdetOgIsrael.dk http://www.OrdetOgIsrael.dk/images/icon_site_o.jpg http://www.OrdetOgIsrael.dk/ Våbenhvile – ja, nej, måske, alligevel ikke… http://www.OrdetOgIsrael.dk/nyheder.php?action=laesnyhed&id=3711
Det drejer sig om to forskellige ting: Dels om forhandlinger om en våbenhvile, der helt skal stoppe krigen, og dels om midlertidige humanitære våbenhviler, der skal give indbyggerne i Gaza og i Israel et pusterum for krigshandlinger og raketangreb.

Her følger en oversigt, der giver overblik over de sidste 2-3 døgns komplicerede tale om en våbenhvile:

BAGGRUND
Inden den israelske militæroperation begyndte, sendte Israel den 3. juli en appel til Hamas: »Quiet will be met with quiet« - hvis Hamas stoppede raketangrebene, ville Israel stoppe luftangrebene. Men Hamas fortsatte affyringen af raketter, og Israel indledte derfor operationen i Gaza den 8. juli.

Den 15. juli godkendte Israels regering et forslag om våbenhvile udarbejdet af Egypten. Hamas afviste det.

Den 17. juli var der nye våbenhvileforhandlinger i Cairo. Igen sagde Hamas nej til en våbenhvile. Den egyptiske udenrigsminister erklærede frustreret, at så måtte Hamas bære skylden for de nye dødsofre. Derefter indledte Israel den 18. juli landoperationen ind i Gaza.

Den 23. juli holdt Hamas-leder Khaled Meshaal en ophidset tale i Qatar, hvor han endnu engang afviste en våbenhvile, hvis den ikke omfatter ophævelse af den egyptisk-israelske blokade af Gaza. Han sagde, at Netanyahus ønske om en våbenhvile bare skyldes, at den israelske hær var løbet ind i problemer i Gaza.

Tre gange afviste Hamas våbenhviler, der kunne have reddet hundredvis af menneskeliv og sparet både palæstinensere og israelere for store lidelser.

FREDAG DEN 25. JULI
USA’s udenrigsminister John Kerry havde i et par dage været i Mellemøsten i et forsøg på at skaffe enighed om en våbenhvile, der byggede på det egyptiske forslag.

Klokken 17 modtog Israels regering et udkast, der fredag aften blev behandlet på et møde i sikkerhedskabinettet.

Udkastet skabte chok og vantro blandt ministrene. Udkastet havde intet med det egyptiske udspil at gøre, men kunne – som Barak Ravid fra den venstreorienterede avis Ha’aretz udtrykte det – lige så godt være skrevet af Hamas-leder Khaled Meshaal.

De israelske ministre kunne chokeret læse et udspil, der var det stik modsatte af det, Kerry bare 24 timer tidligere havde talt med dem om. Forslaget gav Hamas alt.

Forslaget omtaler ikke Israels krav om demilitarisering, fjernelse af raketter, ødelæggelse af tunneler, hindring af indsmugling af raketter mv, men taler bare i korthed om »all security issues«. Til gengæld forhåndsgodkender forslaget alle Hamas’ krav: åbning af grænseovergange, fri indrejse til Gaza, fri indførelse af varer og fri indførelse af penge til udbetaling af lønninger.

Forslaget handler om at »afslutte volden i Gaza«, men nævner ikke raketangrebene fra Gaza mod Israel bortset fra en sidebemærkning om »fjendtlighederne i og fra Gaza«.

Forslaget taler meget om behovet for hjælp til ofrene i Gaza, men der er ikke ét eneste ord om de israelske ofre og den israelske civilbefolknings krav på sikkerhed.

Som de, der skal deltage i gennemførelsen af våbenhvilen, nævnes udtrykkeligt to af Israels værste fjender, nemlig Tyrkiet og Qatar, mens Egypten – som tidligere var hovedpart i gennemførelsen af den slags våbenhviler – overhovedet ikke omtales. Heller ikke Det Palæstinensiske Selvstyre er nævnt med et eneste ord!

Ministrene valgte enstemmigt at afvise forslaget. Selv de stærkest fredsforkæmpere i regeringen (fx justitsminister Tzipi Livni) stemte imod det.

Som måske aldrig før har israelske eksperter og kommentatorer fra venstre til højre været enige om, at et forslag fra en amerikansk udenrigsminister er en katastrofe. Det ville have skadet Israel, skadet Egypten, skadet Det Palæstinensiske Selvstyre og styrket terrororganisationen Hamas. Barak Ravid siger ligeud, at Kerry med forslaget er skyld i, at der ikke kommer en våbenhvile lige nu – og dermed medskyldig i fortsat blodsudgydelse.

Vreden er ikke bare stærk i Israel. I Egypten er man rasende over, at Egypten er sat uden for indflydelse og erstattet af Qatar og Tyrkiet. I Det Palæstinensiske Selvstyre er man rasende over, at USA støtter et forslag, der vil styrke det islamistiske Hamas og svække det moderate Selvstyre.

Samtidig med afvisningen af Kerrys våbenhvileforslag meddelte den israelske regering, at man ville holde en 12 timer lang humanitær våbenhvile fra lørdag morgen klokken 7.

LØRDAG DEN 26. JULI
Natten til lørdag erklærede Hamas, at man ville acceptere den 12-timer lange humanitære våbenhvile – men fra klokken 8. Israel accepterede det ændrede tidspunkt.

Fra klokken 8 til 20 lørdag var der faktisk ro. Raketangrebene på Israel stoppede, og den israelske hær stoppede angrebene på Hamas i Gaza. Befolkningen i Gaza kunne skaffe sig forsyninger, og redningstjenesterne kunne begynde det forfærdelige arbejde med at danne sig et overblik over de enorme ødelæggelser, der har ramt visse kvarterer i Gazastriben.

USA og Frankrig opfordrede lørdag eftermiddag til en forlængelse af den humanitære våbenhvile. Israel meddelte, at våbenhvilen ville blive forlænget med fire timer fra klokken 20 til midnat.

Men få minutter efter klokken 20 begyndte Hamas igen at affyre raketter mod Israel. Det fortsatte hele aftenen, uden at Israel svarede igen.

FN bad nu parterne om at forlænge den humanitære våbenhvile med 24 timer. Ved midnat lørdag aften accepterede Israels regering det og erklærede, at våbenhvilen ville fortsætte hele søndag – på trods af de vedblivende raketangreb lørdag aften.

Efter midnat meddelte Hamas officielt, at de afviste den nye forlængelse af våbenhvilen. Hamas’ talsmand forklarede, at Hamas ikke vil holde mere våbenhvile, før Israel trækker sine soldater ud af Gaza.

SØNDAG DEN 27. JULI
Søndag morgen fortsatte Hamas raketangrebene mod det sydlige og centrale Israel. Den israelske hær overholdt våbenhvilen og svarede ikke igen.

Men klokken 10 søndag formiddag var bægeret fuldt. Efter 26 timers israelsk våbenhvile og 14 timers ubesvarede raketangreb fra Hamas meddelte den israelske hær, at man nu genoptog beskydningen af Hamas.

Klokken 13 skiftede Hamas opfattelse og bad om at få en 24 timers humanitær våbenhvile fra klokken 14 søndag. Det var stik imod alt, hvad Hamas havde sagt i løbet af natten og formiddagen.

Israel afventede begivenhedernes gang, og da Hamas fortsatte affyringen af raketter efter klokken 14, som organisationen ellers selv havde udråbt til våbenhviletidspunkt, fortsatte også den israelske hær kampene.

Omkring klokken 16 ramte en raket fra Gaza direkte ned i et hus i Sderot-området, og en israelsk kvinde i 40’erne blev såret. Det fik en israelsk talsmand til at sige, at Hamas nu har afvist tre våbenhviler på mindre end et døgn: først våbenhvilen lørdag fra klokken 20-24, så 24-timers våbenhvilen fra midnat natten til søndag og nu med deres raketter også deres egen våbenhvile fra søndag klokken 14.

Søndag aften sagde israelske militærkilder til israelsk TV2, at Israel ikke længere officielt vil tage stilling til våbenhvileforslag fra Hamas. I stedet er sagen ganske enkel, sagde han: hvis Hamas stopper raketangrebene, stopper den israelske hær sine angreb. Men hvis Hamas fortsætter raketangrebene, fortsætter Israel også sine angreb.

Raketangrebene fortsatte søndag aften. Ved 21-tiden blev to raketter skudt ned over den israelske by Netivot. Det er disse og dagens øvrige raketter, der nu er årsag til, at de hårdt ramte indbyggere i Gaza kan se frem til endnu en nat med nye israelske angreb og kampe. ]]>
info@ordetogisrael.dk (OrdetOgIsrael) Sun, 27 Jul 2014 12:00:00 +0200 http://www.OrdetOgIsrael.dk/nyheder.php?action=laesnyhed&id=3711
Palæstinensiske demonstranter afbryder fredsmøde for Israel i København http://www.OrdetOgIsrael.dk/nyheder.php?action=laesnyhed&id=3710
Klokken 17 havde nogle islamistiske grupper sammen med Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening indkaldt til antiisraelsk demonstration på Rådhuspladsen i anledning af den årlige såkaldte Al Quds-dag, som er udråbt af præstestyret i Iran mod Israels eksistens.

Klokken 18 havde Dansk Zionistforbund sammen med gruppen »Frit Iran« indkaldt til fredsmøde for Israel og Palæstina på Christiansborg Slotsplads.

På to punkter var de to demonstrationer vidt forskellige: i budskabet og i tolerance og respekt for andres ytringsfrihed.

På Rådhuspladsen lød et stærkt antiisraelsk budskab. En af talerne irettesatte udenrigsminister Lidegaard, fordi han har sagt, at Danmark er venner af Israel. »Vi er ikke venner af Israel,« råbte en af talerne: »Vi er Danmark, og vi er ikke venner af Israel«.

På et par af plakaterne lød teksten: »Alle zionister er et legitimt mål over hele verden«.

En gruppe højtråbende palæstinensere, hvoraf nogle var maskerede, råbte truende slagord på arabisk og afbrændte noget, der måske skulle ligne et israelsk flag.

På Christiansborg Slotsplads var tonen totalt anderledes. Her var både israelske, palæstinensiske og danske flag. Tidligere overrabbiner Bent Melchior understregede, at både jøder og palæstinensere har ret til en stat. Der blev udtrykt sorg over både de israelske og de palæstinensiske tab og et stort ønske om en våbenhvile.

Her var budskabet shalom, fred, for både israelere og palæstinensere.

Den anden forskel var respekten for andres ytringsfrihed.

På Rådhuspladsen var der ingen israelsvenner, der forsøgte at afbryde talerne, håne deltagerne eller forstyrre demonstrationen. Demonstranterne og talerne fik uforstyrret lov til at bruge deres ytringsfrihed – også til at udtrykke had til Israel.

På Christiansborg Slotsplads mødte vrede moddemonstranter op, hånede deltagerne, forsøgte at overdøve talerne med råb og bilhorn og kastede til sidst sten og – ifølge TV2 – kanonslag mod politiet.

Sikkerhedssituationen var så tilspidset, at Israels ambassadør, der skulle have holdt tale, måtte opgive og køres væk. Og efter nogle stenkast afbrød politiet fredsmødet midt i en tale og beordrede alle deltagere gennem en port i Christiansborg og om på den anden side af slottet, hvorfra de fleste blev kørt i sikkerhed i politiets busser.

Sjældent har begivenheder i Københavns gader så tydeligt afsløret forskellen på de propalæstinensiske grupper, der gerne bruger trusler og ulovligheder for at knægte andres frihed, og så de grupper, der ønsker fred for både Israel og palæstinenserne.

Politiet gjorde en god indsats for at yde sikkerhed. Kun på ét punkt kan der stilles spørgsmålstegn ved indsatsen: Det er skamfuldt for Danmark, at de danske myndigheder åbenbart ikke kan garantere tilstrækkelig sikkerhed til, at Israels ambassadør kan tale til et fuldt ud lovligt arrangement for fred i København. I den forstand vandt de højtråbende demonstranter med palæstinensiske flag i aften.

Men i budskab og i frisind blev de totalt besejret af deltagerne i fredsmødet for Israel og Palæstina!
(Forfatter: Ole Andersen) ]]>
info@ordetogisrael.dk (OrdetOgIsrael) Fri, 25 Jul 2014 12:00:00 +0200 http://www.OrdetOgIsrael.dk/nyheder.php?action=laesnyhed&id=3710
Nyhedsglimt fra de seneste dages særdeles mange begivenheder http://www.OrdetOgIsrael.dk/nyheder.php?action=laesnyhed&id=3709
De amerikanske luftfartsmyndigheder FAA ophævede torsdag morgen forbudet mod at flyve til Ben Gurion lufthavnen. I løbet af dagen genoptog mange amerikanske og europæiske flyselskaber flyvningerne. SAS genoptog flyvningerne til Tel Aviv torsdag aften.

Den egyptiske hær på Sinaj har dræbt tre terrorister, der ville angribe Israel fra Sinaj. Den ene var en selvmordsbomber, der var undervejs til Kerem Shalom, der ligger i Israel meget tæt på grænsen til Sinaj og Gaza. De to andre kørte i en bil med raketter, der skulle affyres mod Israel.

Hamas har henrettet 9 palæstinensere i Gaza, som påståes at have hjulpet den israelske hær med oplysninger under krigen.

Det israelske fodboldhold Maccabi Haifa spillede onsdag aften i Østrig en træningskamp mod det franske Lille-hold med danske Simon Kjær på holdet. I kampens 84. minut løb antiisraelske demonstranter ind på banen og forsøgte at overfalde de israelske spillere. Kampen måtte afbrydes, og spillerne måtte vente en time i omklædningsrummet, før de kunne køres i sikkerhed. Demonstranterne var indvandrere med tyrkisk baggrund.

Mange steder i Israel var der onsdag arrangeret støttedemonstrationer til hæren. I druserbyen Daliat al-Carmel på Karmels bjerg demonstrerede drusere for hæren. De udtrykte særligt deres støtte til de mange drusiske soldater, der er i kamp i Gaza.

I en forstand til Liege i Belgien har politiet grebet ind over for en café, der havde ophængt et skilt med besked om, at hunde er velkommen i caféen, men jøder er ikke. ]]>
info@ordetogisrael.dk (OrdetOgIsrael) Thu, 24 Jul 2014 12:00:00 +0200 http://www.OrdetOgIsrael.dk/nyheder.php?action=laesnyhed&id=3709
Nyt raketlager i FN-skole i Gaza afsløret http://www.OrdetOgIsrael.dk/nyheder.php?action=laesnyhed&id=3708
Onsdag i sidste uge fandt UNRWA 20 raketter skjult på en anden skole i Gaza.

Israel har længe beskyldt Hamas og de øvrige terrororganisationer for at bruge skoler, moskeer og hospitaler til oplagring af våben og affyring af raketter. De to fund i den sidste uge beviser beskyldningen.

UNRWA siger, at de straks trak sine folk tilbage, og at de derfor ikke ved, hvor mange raketter der var på skolen.

Organisationen har overladt dem til »de lokale myndigheder«. Det vil i Gaza sandsynligvis sige Hamas, der så kan hente raketter og bruge dem i krigen mod Israel.

UNRWA, der i årevis har været stærkt antiisraelsk, har i meget stærke vendinger fordømt brugen af FN-skolder som raketlagre.

Israels hær har i dag offentliggjort en videofilm og optagelser af to telefonsamtaler med al Wafa-hospitalet i Gaza. Filmen viser ifølge hæren, at Hamas bruger hospitalets område til at affyre raketter mod Israel og til at beskyde israelske soldater. Israel har derfor angrebet hospitalet, der telefonsamtalerne var rømmet for patienter og sygepersonale. ]]>
info@ordetogisrael.dk (OrdetOgIsrael) Wed, 23 Jul 2014 12:00:00 +0200 http://www.OrdetOgIsrael.dk/nyheder.php?action=laesnyhed&id=3708
Krigen med Hamas udvikler sig tragisk blodigt http://www.OrdetOgIsrael.dk/nyheder.php?action=laesnyhed&id=3707
På den palæstinensiske side tales der nu om over 600 dræbte. Mange er civile, men især siden begyndelsen af landoperationen er også et større antal militante fra Hamas og andre terrororganisationer blevet dræbt.

På den israelske side nåede dødstallet mandag aften op på 29. To civile er blevet dræbt af raketter fra Gaza, mens 27 israelske soldater er blevet dræbt i løbet af de sidste 4-5 dage.

Værst gik det søndag, hvor 13 israelske soldater blev dræbt. Syv af dem befandt sig i en pansret mandskabsvogn i Shujaiya-kvarteret i Gazastriben. Her har Hamas skjult kommandoposter og indgange til et omfattende tunnelnetværk, som bruges til terrorangreb ind i Israel og til raketangreb. Et hovedformål med den israelske operation er at uskadeliggøre dette tunnelnetværk.

Begivenhederne mandag demonstrerede, hvorfor tunnellerne udgør en stor fare for befolkningen i Israel. Det lykkedes to Hamas-grupper at trænge ind i Israel gennem tunneller.

Den ene gruppe kom op tæt på kibbutzen Nir Am. De blev opdaget, og 10 terrorister og 4 israelske soldater blev dræbt i kampen. To terrorister undslap tilsyneladende tilbage til Gaza gennem tunnelen.

Den anden gruppe kom op nær grænseovergangen Erez. Disse terrorister blev dræbt i et israelsk luftangreb.

I alt blev der dræbt ni israelske soldater i løbet af mandagen, og 30 blev såret.

De voldsomme kampe i blandt andet Shujaiya-kvarteret påfører civile palæstinensere store lidelser. På den baggrund er det vanskeligt at forstå, at Hamas hidtil har nægtet at indgå en våbenhvile, og tværtimod fortsat sende et stort antal raketter ind over Israel.

Mandag blev der affyret 139 raketter fra Gaza mod Israel. 17 raketter, der havde retning mod tætbeboede områder, blev skudt ned af det israelske missilforsvar.

I løbet af krigens første 14 dage er der affyret 1.790 raketter mod Israel fra Gaza. Hundrede tusinder af israelere i den sydvestlige del af landet lever fortsat med gentagne raketalarmer, frygt og usikkerhed.

Den israelske landoperation blev indledt, efter at Hamas både tirsdag og torsdag i sidste uge havde afvist våbenstilstandsforslag fra Egypten. Samtidig fortsatte raketterne med at regne ned over Israel, og Hamas-terrorister infiltrerede Israel gennem en stor tunnel fra Gaza. Det fik den israelske regering til at godkende en landoperation, selv om man på forhånd vidste, at det kunne blive forfærdeligt blodigt. ]]>
info@ordetogisrael.dk (OrdetOgIsrael) Tue, 22 Jul 2014 12:00:00 +0200 http://www.OrdetOgIsrael.dk/nyheder.php?action=laesnyhed&id=3707